Vánoční stromky



Již přes dvacet let se naše firma zaměřuje na pěstování vánočních stromků. Na našich plantážích vánočních stromků, nacházejících se ve specifických podmínkách Podhůří Orlických hor, každoročně vybíráme nejhezčí stromky, které pak v období vánoc rozzáří a provoní Váš domov. I za to jsme držiteli certifikátu ORLICKÉ HORY originální produkt®, který dokládá neopakovatelný charakter našich vánočních stromků daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi obyvatel tohoto regionu.

Živé vánoční stromečky dodají vánočním svátkům teprve tu pravou atmosféru. Jak ale uchovat tuto vánoční atmosféru co nejdéle? Jak docílit toho, aby stromeček i po pár týdnech ve vyhřáté místnosti vypadal co nejlépe? Doporučujeme nechat stromek do poslední chvíle v chladu a mimo dosah slunečních paprsků v nádobě s vodou. Nejlépe venku na stinném místě. Pokud by hrozily mrazy, kupte v lékárně glycerín a přidejte ho do vody, ten zabrání zamrznutí.

Před usazením do stojanu (který se už dnes běžně prodává se zásobníkem na vodu) doporučujeme provést čerstvý řez, tzn. zkrátit kmen stromku o slabý zaschlý „plátek“, cca 2 cm. Stromeček tak bude lépe nasávat vodu, kterou budeme čas od času do stojanu přilévat.

Velkým trendem současné doby se stává pěstování vánočních stromků v kontejnerech. V praxi to znamená, že máte živý stromek nejen o vánocích, ale těšíte se z něj i v letních měsících, kdy krášlí vaší zahrádku nebo balkón. Je však třeba pamatovat na citlivou manipulaci z chladných do teplých prostor; rychlé přenesení z chladu do zimy a naopak stromečku určitě neprospěje. Stromky v kontejnerech jsou citlivé na správné zalévání. Vyžadují častou, ale slabší zálivku. V kontejnerech nabízíme smrk pichlavý i ztepilý, borovici černou a široký sortiment jedlí.

Teď už víte, jak se o vánoční stromek správně starat. Ale hlavním bodem zůstává, jaký vánoční stromek si vybrat? V současné době je na českém trhu velké množství tuzemských i dovážených druhů stromků různých velikostí i cenových relací. My Vám nabízíme stromky vypěstované v podhůří Orlických hor. Pro Vaši lepší představu o které druhy konkrétně jde, vám dále představíme náš sortiment.

Vánoční stromky - infromace od Sdružení pěstitelů - PDF



Prodejní místa 2023


Prodejní místo Otevřeno Sortiment Umístění na mapě
Houdkovice č.p.81, Tel. 604 624 742 Denně vč. víkendů od 1.12.do 24.12., 9-17 hod. Ván.stromky řezané i kontejnerované
Skuhrov nad Bělou, č.p. 86 (Dřevovýroba u Vlasáků) Od 1.12. do 24.12. denně 10:00-12:00, 13:00-16:00, SO-NE: od 8:00 - 16:00 Ván.stromky řezané i kontejnerované, stojánky, krmítka pro ptáky
Dobruška, parkoviště u Penny Marketu Od 11.12. - 20.12. denně 8:00-16:00 Ván.stromky řezané
Dobruška, nám.F.L.Věka úterky: 7:00-16:00 Ván.stromky řezané
Opočno, Kupkovo náměstí čtvrtky od 8:00-15:00 Ván.stromky řezané
Rychnov n.Kněžnou, Staré náměstí středy od 8:00-16:00 Ván.stromky řezané
Hradec Králové, Malšovice, ul.Přímská (Na sádkách ČRS) Od 9.12.do 19.12. denně 9:00-16:00 Ván.stromky řezané
Hradec Králové, Třebeš, Na Břehách 158/9 Od 1.12. pátek a pondělí od 16:00-18:00; So a Ne od 9:00-16:00 Ván.stromky řezané i kontejnerované


Ceny stromků 2023

Smrk ztepilý
do 150 cm 250,-Kč
150 až 200 cm 300,-Kč
nad 200 cm 450,-Kč
Smrk pichlavý
do 150 cm 350,-Kč
150 až 200 cm 400,-Kč
nad 200 cm 500,-Kč
Smrk omorika
do 150 cm 350,-Kč
150 až 200 cm 400,-Kč
nad 200 cm 500,-Kč
Borovice lesní
do 150 cm 350,-Kč
150 až 200 cm 400,-Kč
nad 200 cm 500,-Kč
Borovice černá
do 150 cm 400,-Kč
150 až 200 cm 450,-Kč
nad 200 cm 550,-Kč
Jedle "Standard"
do 150 cm 490,-Kč
150 až 200 cm 750,-Kč
nad 200 cm 880,-Kč
Jedle "Premium"
do 150 cm 600,-Kč
150 až 200 cm 900,-Kč
nad 200 cm 1200,-Kč
Větvičky
malé 5,-Kč/ks
střední 10,-Kč/ks
velké 20,-Kč/ks
Balení stromku 20,-Kč
Frézování 20,-Kč


Též nabízíme možnost vlastního výběru a označení stromku do 31.10. na plantáži v Houdkovicích (pouze borovice a smrky) za příplatek +100Kč. Také nabízíme k prodeji stromky v kontejnerech (jsou za příplatek +200Kč k ceníkovým cenám).




Čeští pěstitelé - nové video z ČT (42:14 - 43:09):

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000101122

Sklizeň vánočních stromků. Radiožurnál Českého rozhlasu (28.11.2015)




Rozhovor s pěstitelkou vánočních stromků Magdalenou Michlovou o letošní zájem o živé stromky: Radiožurnál, Ranní interview (23.11.2014 08:50)




Reportáž: Pěstitelé stromů finišují s přípravami na předvánoční trh.








Jednotlivé druhy vánočních stromků


Smrk ztepilý (Picea abies)

Pro pěkný vzhled, hustší zavětvení, sytě zelenou barvu jehličí a nižší cenu je oblíben v řadě domácnostech. Mnoho lidí v něm vidí klasický vánoční strom. K jeho největším nevýhodám patří brzký opad jehličí hlavně ve vytápěných prostorách. Před dvaceti lety to byl jediný druh vánočního stromku, který byl (spolu s borovicí lesní) na našem trhu k dostání.

Smrk ztepilý (Picea abies)
Smrk pichlavý (Picea pungens)

V posledních letech častý a oblíbený vánoční strom, původem ze Skalnatých hor Severní Ameriky. Jeho velkým lákadlem je barevná škála jehličí od tmavozelené po stříbrnou. Jehlice jsou silně pichlavé (zdobení a odstrojování díky tomu působí nemalé problémy), ale uchovává si dlouho svěží vzhled. Velkou výhodou je i skutečnost, že příliš neopadává a byt provoní příjemnou vůní podobné vůni pomerančům.

Smrk pichlavý (Picea pungens)
Borovice lesní (Pinus sylvestris)

Pro svou delší trvanlivost bývá občas zvýhodněna před klasickým smrkem. V současné době však její obliba mírně klesla díky borovici černé, která ji svými dlouhými jehlicemi odsouvá do pozadí. Nicméně stále zůstává krásným stromkem s kuželovitým tvarem a dostupnou cenou.

Borovice lesní (Pinus sylvestris)
Borovice černá (Pinus nigra)

Není pochyb o tom, že tento strom je u nás pro svou sytě tmavozelenou barvu a dlouhé jehlice stále více oblíben. Vůči borovice lesní působí svým ušlechtilým habitem dekorativněji.

Borovice černá (Pinus nigra)
Jedle bělokorá (Abies alba)

V Čechách je to jediný původní druh jedle, rostoucí v podhorských a horských lesích. V minulosti byla u nás poměrně hojně rozšířená, zhoršující se kvalita životního prostředí ve druhé polovině 20.století však zapříčinila odumírání tohoto druhu. V poslední době se zdá, že se zdravotní stav jedle zlepšuje. Díky přirozené obnově a novým výsadbám se opět tento druh vrací do naší přírody. Vánoční strom jedle bělokoré se vyznačuje stejně jako ostatní druhy jedlí dlouhou trvanlivostí a dekorativností. Tato jedle bývá pro obtížnější pěstování na plantážích (vyhovuje jí spíše lesní prostředí, vyžaduje stinná a vlhká místa) často nahrazována jinými druhy jedlí, zejména jedlí kavkazskou, obrovskou, statnou apod. Jedle obecně patří mezi nejvyšší cenovou kategorii.

Jedle bělokorá (Abies alba)
Jedle statná /někdy též tuhá/ (Abies firma)

Domovem tohoto druhu jsou horské oblasti Japonska. Vzhledem poněkud připomíná na±i jedli bělokorou. Vyznačuje se o něco krat±ím tmavě zeleným jehličím a jak již z názvu vyplývá, jehlice jsou poněkud tužší. Pěstování jedle statné na plantážích je také méně náročné než pěstování jedle bělokoré. Z tohoto důvodu patří jedle statná v naší firmě k oblíbeným druhům.

Jedle statná
Jedle kavkazská (Abies nordmanniana)

Tento asijský druh jedle (původem z Kavkazu a severovýchodního Turecka) je bezpochyby (spolu se smrkem pichlavým) nejprodávaněj±ím vánočním stromkem vůbec. Pro svůj pravidelný vzrůst a na líci lesklé, jasně zelené jehlice působí velmi esteticky a dekorativně.

Jedle kavkazská (Abies nordmanniana)
Jedle obrovská (Abies grandis)

Typickým rysem tohoto druhu jsou velice dlouhé jehlice, plošně uspořádané. Jde o jeden z nejvíce aromatických druhů jedlí vůbec, proto jsou větve tohoto druhu často využívány jako okrasný doplněk do váz. Působí dekorativně i na zahradách, vyžaduje dostatek vláhy a ne přímé slunce. Za výhodu lze považovat její rychlý růst již od mládí.

Jedle obrovská (Abies grandis)
Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii)

Původní vlast douglasky se nachází na pobřeží Pacifiku v Californii. Douglaska byla zpočátku označována jako jedle Douglasova, v současné době zastupuje samostatný rod. Její charakteristické vlastnosti jsou podobné jedli (dlouho „drží“ jehličí a má vůni podobnou jedlím, však ještě více intenzivní a na rozdíl od jedle se vyznačuje jemnějším typem jehličí).

Douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii)
© Jakub Španiel, 2023;